Astri Grue og Bibbi Børresen stiller ut i Fredrikstad Kunstforening 10.08-25.08 med utstillingen «La dem blomstre evig!».
Hvor ble det av naturens egenverdi? Det er et skrikende behov for å diskutere miljø og økologi i et annet språk enn det instrumentelle, økonomiske.
Velkommen til vernissage lørdag 10. august kl.13.00
Astrid Grue og Bibbi Børresen er to keramikere som gjennom sitt kunstneriske arbeid ønsker å visualisere både styrken, skjønnheten og sårbarheten i naturen. De har samarbeidet i mer enn 10 år og eksperimentert med forskjellige typer porselen og steingodsleirer samt forskjellige metoder og glasurer knyttet til det. De har begge bevisst valgt porselenet fordi det i materialets sårbarhet og styrke finnes en parallell til temaer de utforsker, som naturens mangfold og naturen som kunstner.
Astrid Grue har blant annet tatt utgangspunkt i formasjoner som «kjerringkoster» (en sykdom på bjørketrær), blomster- og bær-klaser som hun inkorporerer i større dekorative arbeider. I de seinere årene har hun kombinert trerøtter og fint filigransarbeid i porselen, samt begynt å utforske mycelets egenskaper både i kroppdannelsene som sopper og mycelets funksjon og betydning for livet i jordskorpen.
Bibbi Børresen har siden Ytre Hvaler Nasjonalpark ble opprettet i 2009, for å verne det store sårbare Lophelia-korallrevet ved Hvalerøyene, jobbet med temaet korall-død og viste mange av arbeidene i Fredrikstad Kunstforening september 2017 gjennom utstillinge «How fragile we are». Hun har siden fordypet seg i temaer rundt ødeleggelsene av de store korallrevene som ligger som en livline rundt jordkloden langs ekvator.
Siden 2019 har de hatt felles verksted på toppen av Norsk Teknisk Porselen (NTP) og jobbet sammen tematisk med to vidt forskjellige utgangspunkter. Det spirituelle, mytiske knyttet til skog og skogbunn og det mer vitenskapelige, faktabaserte om ødeleggelser i havet.
Tematisk har de oppdaget at det er de samme formasjonene og typer økosystemer både over og under vann, og ser at to helt livsviktige minste organismer i verden, mycelet og koralldyret, er de viktigste for vår overlevelse på jorden.
De har utviklet sin håndverksmessige kunnskap gjennom måten de har jobbet med dette. Det er noe med leiren som materiale, en type jord av aluminiums-forbindelser, som utfordrer, samtidig som den hele tiden åpner nye muligheter, nye metoder. Utgangspunktet er deres idè, men gjennom metodisk arbeid for å utføre idèen, finne praktiske løsninger, får de svar fra leiren og idèen forandrer seg så under veis til de oppnår et presentabelt resultat. På en måte lærer de hele tiden å snakke på nytt. Det er en stadig prosess og gjennom å samarbeide i prosessen, lærer de av hverandre og leiren, sammen.
Grue og Børresen spør om hvor det ble av naturens egenverdi og undres over hvorfor det er så stort gap mellom forskernes advarsler og politikernes mål og metoder.
Naturmangfoldloven som kom i 2009 har til nå vært det viktigste redskapet for å ta vare på og respektere norsk natur og opererer med 4 verdikategorier der naturens egenverdi er en del av hele verdigrunnlaget. I dag er det imidlertid et økonomisk språk som dominerer miljøpolitikken. I stortingsmeldingen «Natur for livet – norsk handlingsplan for naturmangfold» fra 2015 er naturen i hovedsak omtalt i økonomiske termer og omtales som tjenesteyter (for oss mennesker) og produsent, og tjenestene den produserer er økosystemtjenester. Dette er veldig omdiskutert, blant annet fordi det fratar naturen egenverdi og reduserer den til tjenesteytere for menneskene. Kunstnerne peker på at dette blir kraftig poengtert fra forskere og det kan synes som urfolk har en bedre tilnærmingsmåte som burde være gjelden for resten av samfunnet.
Velkommen til en spennende utstillingen hvor Astri Grue og Bibbi Børresen tar oss inn i deres rike og miljøaktuelle univers, og minner oss på at vi bare har naturen til låns.
Kom og bli både inspirert og engasjert!
Utstillingen er åpen lørdag og søndag i utstillingsperioden frem til og med søndag 25.august.
Comments