Velkommen til vernissasje lørdag 22.mars klokken 13.00. Klara Pousette og Kirsti Jahren Gundersen jobber med ulike medier og viser i denne utstillingen tekstile, skulpturelle objekter og tegninger som tar utgangspunkt i egne erfaringer, kvinne politisk symbolikk og hverdagslig estetikk. Utstillingen er åpen lørdag og søndag i utstillingsperioden 22.03- 06.04 klokken 12.00 til16.00.
Klara Pousette (født 1989 i Kalmar, Sverige) bor og arbeider i Oslo. Hun har en MFA i Medium- og Materialbasert kunst ved Kunsthøgskolen i Oslo fra 2016.
Pousette viser tekstile, skulpturelle objekter med broderi som dekker overflaten. Objektene vokser frem organisk, tid og tilfeldigheter lager formen – det finnes ingen regler.
Bakgrunnen for arbeidene er kunstnerens egen opplevelse av depresjon, terapi og mindfulness. Håndverket blir en terapiform, med søkelys på en typ av mindfulness, «slow-stitching», der meditasjon er sentralt, samtidig som hendene er i arbeid. Målet er en meditativ arbeidsflyt som erstatter medikamenter og samtaleterapi.
Pousette tar utgangspunkt i den kvinnepolitiske symbolikken i tekstilt håndverk. Teknikkene hun bruker mest er strikking og broderi, håndverk som tradisjonelt har vært kvinnelige. Ifølge The Subversive Stitch: Embroidery and the Making of the Feminine av Rozsika Parker (1984), ble kvinnor fremstilt som mer kvinnlige ved at de broderte; håndverket blev et verktøy for å beskrive hvor feminin og dydig en kvinne var. I Pousette sine arbeider blir det pyntelige broderiet en kontrast mot verkets innhold.
Gjennomførte separatutstillinger inkluderer Det siver friskt fra vevet ved Vestfold Kunstsenter, Tønsberg (2024), noia ved SOFT galleri, Oslo (2021), Den gula tapeten ved Asker Kunstforening (2019) og Grand Galloping Gala ved Makeriet, Malmö (2015). Hun har også deltatt på en rekke gruppeutstillinger, inkludert Det textila är politiskt ved Rian Designmuseum (2021), Østlandsutstillingen (2019), Høstutstillingen (2017) og Årsutstillingen (2017). Pousette er innkjøpt av KODE og Nordenfjeldske kunstindustrimuseum.
Kirsti Jahren Gundersen (født 1969), bor og arbeider i Oslo. Hun er utdannet Art Director fra Westerdals, gått på Oslo tegne-og maleskole og Strykejernet maleskole. Hospiterte et par år på Statens håndverks- og kunstindustriskole hvor hun tok frihåndstegning under Hans Normann Dahl og jobbet på skolens grafikkverksted. Hun har også hatt praksisplass i atelieret til maleren Jan Valentin Sæther.
Streken er det sentrale i Kirsti Jahren Gundersens små blyanttegninger. I tillegg til en rekke portretter blir vi presentert for flere små serier med ulike temaer/objekter
Det er estetikken i det hverdagslige, de nære ting som er i fokus og gir henne inspirasjon.
Jahren Gundersen tar utgangspunkt i kjærligheten for det alminnelige og opptatt av hvordan formen kan gi gjenklang i streken, og det vi omgir oss med hver eneste dag. Hun gjenskaper hverdagslige øyeblikk mens hun nerder med blyantens egenskaper inspirert av blant andre Horst Janssen. Hun er inspirert av den klassisk-figurative skolen, men også fra tegneserier og animasjon. Jahren Gundersen jobbet tidligere mye med grafikk og det ses tydelig i hennes blyanttegninger, i spennet mellom det sorte og hvite.
Kirsti Jahren Gundersen har tidligere stilt ut på Tegnerforbundet, Galleri Skårer (Lørenskog Kunstforening) og Galleri Texas (Ås) og deltatt på Sørlandsutstillingen flere ganger. Hun har mottatt både stipend og priser for sitt kunstneriske arbeid og jobbet med illustrasjon og grafisk design innenfor film og litteratur. Medlemskap i Tegneforbundet og Norske Billedkunstnere.
Vi ser frem til en spennende utstilling med to kunstnere som ikke kjenner hverandre fra før, men som er invitert til å stille ut sammen i denne utstillingen som viser hvordan motsetninger kan virke i likevekt til hverandre.

Comments